tisdag 30 augusti 2011

Spriten och norrbottningarna - en könsstudie

I helgen hade vi knytkalas och trenden är klar. Rutvikskvinnorna dricker ingenting med alkhol eller kanske ett litet glas. Männen däremot dricker för två (eller tre) och sprit ska det vara, fifty-fifty med cola.

Vi tar genusperspektivet på fenomenet. Antagligen blir kvinnorna avvanda vid tidig ålder, de hinner helt enkelt inte med när karlarna hinkar i sig. Eller så hade de föredragit vin men när det hela skulle inhandlas på bolaget (kan du tänka dig, det var inte hemkört - tror jag) så var man redan så fullastad av starksprit så vinflaskan inte kunde balansera på toppen av famnens spritberget. Eller så äter alla kvinnor starka mediciner (som inte bör kombineras med alkohol) för att orka med sina suputer till karlar.

Så hur mycket drack männen? Så pass mycket att jag befarade att de inte skulle klara av att resa sig utan helt sonika gå på toaletten under köksbordet för bekvämlighetens skull. Det hälldes i stora mängder och kanske föll en och annan haka ned i bröstet ibland, för att snabbt höjas igen och tippas bakåt för att låta ytterligare lite alkohol rinna ner. Men visst kunde de stå och visst kunde de gå, spikrakt dessutom. En hade med sig dragspelet och lät förvisso huvudet vila mot det en stund, men klarade ändå att hantera alla knappar felfritt så att självaste Gnesta-Kalle hade varit nöjd.

Jag själv drack rätt måttligt men kände mig ändå gravt alkoholiserad i jämförelse med det kvinnliga sällskapet. Note to self: Måste hitta partyvänner, kanske inom journalistkåren, där spottas det sällan i glaset oavsett kön.

Dagar som Lulebo: 65
Dagsnotering på flyttångestskalan: 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar