fredag 23 september 2011

Norrbottningen - en trafikstudie

Man kör bil annorlunda i Norrbotten. Det är rätt märkligt, för när jag gick på PO´s körskola i Luleå för 17 år sen så var reglerna vi fick lära oss likadana som i övriga Sverige, men kanske har man ändrat på det.

Följande lokala trafikregler verkar numera vara fullt accepterade:
  • Slår trafikljuset om till orange så betyder det "gasa - du hinner nog" istället för "stanna".
  • Att använda blinkers är knapsu (googla om ordet är nytt).
  • Det är helt okej att köra om på höger sida, speciellt om du har keps och/eller liten penis.
  • Om du stannar vid trafikljus så anses det som asocialt att inte varva motorn till svar om föraren i filen brevid gör det.
  • Ju fler extralysen du har på bilen desto mer macho är du och desto fortare får du köra.
  • Hastighetsbestämmelser är mer att betrakta som rekommendationer än tvingande.
  • Ju längre norrut och längre in i landet du är desto mer fri är du att skapa dina egna trafikregler, eller strunta i dem helt för enkelhetens skull.
  • Ser du en polisbil - passa på att plåta för de är mycket ovanliga.
  • MEN man stannar faktiskt vid övergångsställen (undantag i älgjaktstider då man har bråttom).
I övrigt har jag lagt märke till att den gamla klassikern SAAB 900 som jag trodde var utrotningshotad faktiskt frodas i ett ovanligt stort bestånd här i norr.
Här ses en SAAB 900 med extrautrustningen "blinkers".
Dagar som lulebo: 89
Dagnsotering på flyttångestskalan: 2

3 kommentarer:

  1. Du har så rätt, så rätt. Så ÄR det faktiskt. Fast du glömde en iakttagelse; den att det finns de bilförare som (i likhet med i sydligare länder) kör under järnvägsbommarna så fort de gått upp så mycket att biledn kommer under utan att repa taket. Lägre bil, ju snabbare iväg. Stadsjeeparna har inte en chans, fast deras förare/ägare kanske ser mer ljussignalerna än andra.

    SvaraRadera
  2. Glömde en sak. Hälsa G.L. och påminn honom om att han tar det varligt i trafiken. Med eller utan fru och barn i bilen. Ha det bra.

    SvaraRadera
  3. K-G: Det har du rätt i att dom gör! Tänkte inte på det. De verkar onekligen ha bråttom i trafiken här i annars rätt så långsamma norrbotten. Jag behöver nog inte hälsa Göran, han brukar läsa här, men jag gör det ändå för säkerhets skull.

    SvaraRadera